Top 3 skupiny zdravých potravín - obľubujete a konzumujete všetky?

Zdravé potraviny predpovedajú zdravý životný štýl a sú v dnešnom svete na prvých priečkach vo vyhľadávanosti, v bežných rozhovoroch aj v pozornosti rôznych osobností- od vedcov, športovcov až po kuchárky v materských školách. Vytvorili sme rebríček zdravých potravín, ktoré váš jedálniček ani organizmus nijako neohrozia. 

ORECHY, STRUKOVINY, ZRNÁ

Hneď v prvej skupine máme tieto výnimočne výživné produkty. Tu je výber najlepších z najlepších:

  • mandle- Mandle sú bohaté na živiny ako je horčík, vitamín E, vápnik, železo, vlákniny alebo aj riboflavín. Mandle môžu dokonca pomôcť udržiavať zdravú hladinu cholesterolu.
  • brazílske orechy- Brazílske orechy sú jedny z najzdravších orechov na našej planéte. Tieto brazílske poklady obsahujú bielkoviny, sacharidy a sú tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu B1 (tiamínu), vitamínu E, horčíka a zinku.
  • ovsená múka- Obľúbenosť ovsených vločiek stúpla v 20. storočí na celom svete. Vďačia za to svojimi prínosmi pre zdravie a vedeckým štúdiám, ktoré ich benefity každoročne potvrdzujú. Ovsené vločky sú bohaté na vitamíny B, omega-3 mastné kyseliny, folát a aj draslík.
  • pšeničné klíčky- Pšeničné klíčky majú vysoký obsah niekoľkých životne dôležitých živín, ako je vitamín E, kyselina listová (folát), tiamín, zinok, horčík, fosfor, ale aj mastné alkoholy a esenciálne mastné kyseliny. Sú tiež poctivým zdrojom vlákniny.

ZELENINA, OVOCIE, BOBULE

  • kel- 100 gramov porcie brokolice vám môže poskytnúť viac ako 150 percent odporúčaného denného príjmu vitamínu C, ktorý vo veľkých dávkach môže potenciálne skrátiť trvanie bežného nachladnutia.
  • avokádo- Mnoho ľudí sa vyhýba avokádam kvôli ich vysokému obsahu tuku. Veria, že vyhýbanie sa všetkým tukom vedie k lepšiemu zdraviu a ľahšie kontrolovateľnej telesnej hmotnosti - to je však mýtus. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, rovnako ako na vitamíny B, vitamín K a vitamín E a má aj veľmi vysoký obsah vlákniny. 
  • špenát- Špenát je napríklad veľmi bohatý na antioxidanty, zvlášť keď je nevarený, dusený alebo iba veľmi zľahka varený. Je takisto dobrým zdrojom vitamínov A, B-6, C, E a K, ako aj selénu, niacínu, zinku, fosforu, medi, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, mangánu, betainu a železa.
  • sladké zemiaky- Americké centrum pre vedu vo verejnom záujme porovnalo nutričnú hodnotu sladkých zemiakov s inou zeleninou. Sladké zemiaky boli zaradené na prvé miesto, keď sa zvážili vitamíny A a C, železo, vápnik, bielkoviny a komplexné sacharidy. 
  • ďalšie: brokolica, jablká, čučoriedky

RYBY, MÄSO, VAJCIA

  • mastné ryby- Medzi príklady mastných rýb patrí losos, pstruh, makrela, sleď, sardinky a ančovičky. Tieto druhy rýb majú olej vo svojich tkanivách a okolo čriev. Ich chudé filé obsahuje až 30 percent oleja, konkrétne omega-3 mastné kyseliny. O týchto olejoch je známe, že poskytujú výhody pre srdce, ako aj pre nervový systém. Olejové ryby poskytujú výhody aj pre pacientov so zápalovými stavmi, ako je artritída. 
  • kuracie mäso- Pri kuracine je nutné uvedomiť si jediné- kuracina je lacné a zdravé mäso.
  • vajíčka- Vajcia sú ďalším zdrojom bielkovín, ktorý sa dá ľahko začleniť do vyváženej stravy. Keďže sú veľmi všestranné, môžu byť pridané k mnohým jedlám - nielen k raňajkám. Žĺtok vajec obsahuje väčšinu vitamínov a minerálov.