Oslaďte si život kokosovým cukrom

Radi by ste vylúčili konzumáciu bieleho cukru úplne, no nedarí sa vám to? Chcete ho aspoň nahradiť niečím zdravším? Na trhu je veľa alternatív. Od hnedého cukru, melasy, javorového sirupu, sirupu z agáve, medu, stévie až po kokosový cukor. A práve v dnešnom článku si povieme o kokosovom cukre niečo viac.

 

 

Vysoký obsah živín

V porovnaní s bielym či trstinovým cukrom má kokosový cukor vysoké hladiny minerálov a ďalších živín, predovšetkým zinku, železa a antioxidantov. Taktiež obsahuje inulín, nerozpustnú vlákninu, ktorá slúži ako prebiotikum, potrava pre bifidobaktérie v našich črevách. Konzumácia stravy, ktorá obsahuje inulín, podporuje zdravý zažívací systém, je prevenciou rakoviny hrubého čreva, reguluje krvný cukor, mineralizuje kosti a bojuje proti obezite.

Zloženie kokosového cukru

Ak si rozoberieme kokosový cukor na jednotlivé zložky zistíme, že obsahuje 71% sacharózy, 3% čistej glukózy a 3% čistej fruktózy. Kokosový cukor teda obsahuje 78% cukrov a zvyšných 22% tvoria vyššie spomínané minerály a živiny.

Glykemický index

Tento index meria, ako veľmi zvýši konkrétna potravina krvnú glukózu. Čistá glukóza má hodnotu 100. Pokiaľ má nejaká potravina glykemický index 50, znamená to, že zdvihne hladinu krvnej glukózy na polovičnú úroveň oproti čistej glukóze. Pri kokosovom cukre sa najčastejšie spomína glykemický index na úrovni 35, ktorý ho radí k sladidlám s veľmi nízkou reakciou inzulínu.

Vyrába sa v dvoch krokoch

Výroba kokosového cukru prebieha v dvoch krokoch. Začína sa narezaním púčikov kvetov kokosovej palmy a zberom vytekajúcej tekutiny (miazgy). Následne sa nazbieraná miazga za využitia tepla (väčšieho, menšieho) vaporizuje a výsledkom je kryštalická hmota – kokosový cukor.

Hoci je kokosový cukor zdravší ako biely cukor, aj tu platí, že to s jeho konzumáciou netreba preháňať.